Bir devrin sonu: Google, Chrome’u satıyor mu?
Google’a Karşı Sert Tedbirler Alınacak
ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), arama motoru piyasasındaki hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google’a karşı sert tedbirler almaya hazırlanıyor. Mahkemeye sunulacak öneriler arasında, teknoloji devinin Chrome’u satmaya zorlanması da bulunuyor.
Rekabet Kurumu Google’ın Chrome’u Satmasını İstiyor
Ağustos ayında ABD’li bir yargıç, Google’ın arama pazarında tekelleşmiş olduğuna hükmetmişti. Bu kararın ardından harekete geçen Adalet Bakanlığı; Google’ın yapay zeka, Android ve veri kullanımıyla ilgili yeni düzenlemeler getirmesini talep etti. Ancak en dikkat çekici adım, şirketin parçalanması olasılığının değerlendirilmesi oldu.
Google Yöneticisi Lee-Anne Mulholland yaptığı açıklamada, devlet müdahalesinin tüketicilere, geliştiricilere ve Amerikan teknolojik liderliğine zarar vereceğini söyledi. Son verilere göre Chrome, dünya çapında yüzde 64,61 pazar payıyla en çok kullanılan internet tarayıcısı konumunda. Google ise aynı dönemde arama motoru pazarının neredeyse yüzde 90’ına hakim.
Yargıç kararı aslında Android’de Chrome’un ve iOS‘ta ise Safari’nin varsayılan arama motoru olmasını ele alıyordu. Google’ın sahip olduğu birden fazla alandan dolayı rakip arama motorlarının geri plana düştüğü ve Google ile rekabet etmekte zorlandıkları belirtildi.
Adalet Bakanlığı, Ekim ayında yaptığı bir başvuruda Google’ın Chrome, Play Store ve Android gibi ürünleri kullanarak kendi arama motorunu ve ilgili ürünlerini öne çıkardığını iddia etmişti. Şirketin parçalanması dahil olmak üzere çeşitli çözüm yollarını değerlendirdiklerini açıklamışlardı.
Google ise Chrome veya Android gibi bölümlerin ayrılmasının ürünlere zarar vereceğini, iş modellerini değiştireceğini, cihaz maliyetlerini artıracağını söyledi. Buna göre iPhone ve App Store gibi rakip ürünlere karşı zayıf düşeceğini belirtti.